Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Bendras vaizdasBirželio 10 -12 dienomis Karklė virto sutartinai dūzgiančiu bendruomenių bitynu. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga vėl pakvietė į Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydį „Gėlėtas LKBS sąskrydis 2022“. Šių metų bendruomenių sąskrydis buvo skirtas Savanorystės ir Lietuvos jaunimo metams paminėti. Jame dalyvavo ir virš 50 Šakių rajono bendruomenių atstovų. Visi turėjome ką aptarti, apie ką pasikalbėti, savo darbais pasipuikuoti, o kartu įžiebti ir naujas idėjas.
Gražus šeštadienio rytas, gera nuotaika, 7 val. ryte išvykstame iš Šakių. Darbinga ir turininga buvo kelionė. Pirmas darbas – pasidžiaugti seniai matytais bičiuliais ir susipažint su naujais. Šiais metais kiekviena bendruomenių grupė kaimynystės pagrindais turi savo kuratorius (-es). Jos yra pastovus ryšių ir žinių sklaidos palaikytojos tarp BCA tarybos ir joms priklausančių bendruomenių centrų. Štai jų vardai: Irena Sakalauskienė, Loreta Adomaitienė, Rasa Kopicė, Audra Atažanovienė, Alvyra Janavičienė ir Renata Baltrušaitienė. Kelionės metu jos pristatė savo bendruomenes, papasakojo, kaip sekėsi suformuoti komandą, išpildyti prisiimtus įsipareigojimus. Įvyko prisistatymo, kuris reikalingas sąskrydžio atidarymo metu, repeticijos. Tam nemažai laiko skyrė naumiestietės Laima Gončiaruk ir Meilutė Andriukaitienė. Jos padarė atradimą, kad Šakių teritorijos kontūrai atitinka Lietuvos kontūrus ir kad galima skelbti, jog „Šakiai - Lietuva Lietuvoje“ Visi pritarėme šiam istoriniam atradimui, kuris mus tiesiog sužavėjo. Po sėkmingos repeticijos kuratorių komandos sukūrė gausybę posmų apie jūrą.

Į Karklę atvykome labai laiku, nes iki atidarymo galėjome ramiai įsirengti kiemelį, paruošti bendruomeninių veiklų ekspoziciją, kartu papusryčiauti. Visi daug komplimentų skyrėme Alvyros Janavičienės ir jos komandos gamintiems šaltibarščiams. Visų nuostabai prie jų buvo pateiktos ir garuojančios šutbulvės. O kaip jas tokias transportuoti gali papasakoti ir duoti patarimų Paluobių moterys. 15 litrų šaltibarščių sėkmingai įveikėme. Irenos ir Jono Sakalauskų komanda neatsiliko ir visus vaišino plovu. Tikriausiai, buvome labai alkani, kad ir plovo kupini indai tuštėjo.
Dvyliktą valandą įvyko iškilmingas sąskrydžio atidarymas ir komandų prisistatymas. Po jo mūsų laukė amatininkų dirbtuvės, sąskrydžio turgus bei bendruomenių kiemelių lankymas. Bendruomenių kiemeliuose buvo galima įsigyti įvairių produktų: žvakių, medaus, arbatų, liofilizuotų vaisių, daržovių ar net saldainių, natūralaus „Pertusino“, šakočių, duonos, molinių, odinių bei kitokių rankdarbių, sudalyvauti edukacijose ar linksmosiose varžytuvėse, prisidėti prie bendruomenių paveikslo puošimo, ar pasisveikatinti vietoje įkurtoje „sanatorijoje“.
Sėkmingai dalyvavome varžytuvėse “Stiprūs, greiti, gražūs, protingi, kūrybingi“. Seserų Aušros ir Aistės Jankauskaičių, Irenos Kerušauskienės ir Paluobių vyrukų komanda gėdos nepadarė, atitiko visus varžytuvių pavadinime reikalavimus.
Meilutės Andriukaitienės komanda dalyvavo dailininkų rungtyje, kurioje reikėjo iš pajūryje esančių akmenukų, gamtinės medžiagos sudėlioti mozaiką apie rajono bendruomenes. Kadangi šakiečius visose veiklose lydėjo bendrystė, tai prie trijulės prisijungė ir daugiau, norinčių padėti. Vietoj pusantros valandos, skirtos šiam darbui, pakako ir pusvalandžio.
Septynioliktą valandą visi sąskrydžio dalyviai dalyvavo eisenoje prie jūros, perduodami linkėjimus „Lietuvai ir Pasauliui“.
Sąskrydžio metu vyko konferencija „KAIMO BENDRUOMENINIŲ ORGANIZACIJŲ INDĖLIS Į REGIONŲ PLĖTRĄ“, kurioje dalyvavo bendruomeninių organizacijų, vietos veiklos grupių, vietos veiklos grupių tinklo atstovai, amatininkai bei ūkininkai. Konferencijos metu buvo pristatomi įgyvendinti LEADER projektai, sukurti produktai, paslaugos, vyko diskusijos, bendruomenės ir VVG atstovai dalijosi gerąja patirtimi. Viešoji įstaiga Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra pristatė vykdomas bei planuojamas vykdyti veiklas, projektus, skirtus kaimo bendruomeninėms organizacijoms, jų skėtinėms organizacijoms. Supažindino su naujai startavusia el. parduotuve „Kaimas į namus“ bei jos reikšme kaimo bendruomeninėms organizacijoms ir kaime veikiantiems verslams, ūkininkams.
Dar vienas sąskrydžio metu vykęs renginys „Gerieji KPP pavyzdžiai“, kurio metu Lietuvos kaimo tinklo bei kitų rėmėjų įsteigtais prizais ir juo apdovanoti konkurso „Sumani bendruomenė – pažangus kaimas“ nugalėtojai.
Aštuonioliktą valandą buvo įteikti apdovanojimai už sėkmingus pasirodymus. Prizinių vietų šakiečiai negavo, bet pasidžiaugė LKBS pirmininkės Virginijos Šetkienės padėka ir dovanėlėmis rajono bendruomenių vadovams, tarp kurių buvo ir Šakių BCA pirmininkė G.Šnirpūnienė.
Visi susirinkusieji turėjo galimybę sudalyvauti Lietuvos automobilių kelių direkcijos iniciatyvoje „Saugumo kelyje - siekiame kartu“. Aktyviausi buvo apdovanoti prizais, kurių pagrindinis – dviratis, atiteko Šakių rajono Naumiestiečių sambūrio pirmininkui Mindaugui Kantautui.
Nuoširdžiai dėkojame bendruomeniečiams, kurie rado galimybę atstovauti Šakių rajoną ir pristatyti bendruomeniškas veiklas.
Nuoširdus ačiū rajono merui Edgarui Pilypaičiui už suteiktą galimybę nemokamai nuvykti į LKBS sąskrydį.
Sėkmės Jums visiems ir puikių naujų žygių į šviesius tikslus, būkite įkvėpimu visiems kolegoms ir bendražygiams įvairiose bendruomeniškumo veiklose.

BCA taryba

 

 

Joomla templates by a4joomla