Spausdinti
Kategorija: Saugus eismas
Peržiūros: 634

01Gerdžiūnų bendruomenės centras dalyvauja VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos organizuojamame konkurse "Eismo saugumas bendruomenėse 2022-2023 m." Šio konkurso tikslas, šviesti bendruomenių narius saugaus eismo klausimais, siekiant mažinti keliuose nukentėjusių žmonių skaičių.
2022 m. Liepos 8 d. bendruomeniečiai leidosi į kelionę po kaimyninę Lenkiją, kurios metu buvo priminta segėti saugos diržus (skatinti vairuotojus ir keleivius naudoti saugos diržus ir vaikiškas specialias kėdutes, aiškinti, kad saugaus eismo įvykio metu saugos diržas padės išvengti rimtų sužeidimų). Kelionės dalyviams buvo paruoši ir išdalinti "Saugios kelionės bilietai", kuriuose pateiktais saugios kelionės informacija KET taisyklės, susijusios su informacija, apie tykančius pavojus kelyje ir visos kelionės metu: būti atidiems kelyje ir stovėjimo vietose (ugdyti eismo dalyvių kultūrą, atidumo, pagarbą vieni kitiems, atsakomybę už kitus, nedalyvauti eisme apsvaigusiems, būti matomiems tamsiu paros metu, priminti, kaip tas priemones naudoti. Susipažinome su bilieto informacija, pasiskirstėme į dvi komandas, o sustojus degalinėje išgerti kavos atsakinėjome organizavome viktoriną, kurios atsakymus buvo galima rasti saugios kelionės bilietuose. "Saugios kelionės bilietą" paruošė šio projekto vadovė Loreta Balsienė, informaciją padėjo surinkti Vilkaviškio rajono policijos komisariato pareigūnas Nerijus Sakadolskis.
Jolanta Puidokienė nuostabi gidė, geografijos mokytoja papasakojo, ką pamatysime, ką patirsime.

Augustavo kanalas, iškastas 1823 m. Anksčiau kanalas buvo svarbus vandens transporto kelias, jungęs Baltijos jūrą su daugeliu Lenkijos upių. Šiais laikais kanalas nebėra svarbus upinei laivybai, jo paskirtis - džiuginti turistus. Leidomės į 4 valandų kelionę laivu Augustavo kanalais ir ežerais. Plaukėme ne tik kanalu, bet ir Studzieničnos bei Balčio ežerais. Įdomiausia stebėti, kaip laivas persikelia per šliuzus, mat iš XIX a. vis dar išliko senovinė pakeliamųjų tiltų ir šliuzų sistema, įrengta dėl skirtingo ežerų vandens lygio. Laivelis įsispraudžia į siaurutėlį kanalo šliuzą, kuriame stabteli, kol šliuzas prisipildo vandens ir kilsteli laivą, tada, atvėrus antruosius vartelius, jau galima tęsti kelionę. Šliuzo vartus valdo ne kokios nors išmaniosios technologijos, bet viskas vyksta kaip senovėje – iššoka vyrai ir rankomis atveria bei užveria vartus. Plaukdami aplankysime pusiasalį, kuriame stovi maža koplytėlė. Tai piligrimų lankoma vieta, garsėjanti Dievo Motinos Marijos šventuoju šaltiniu ir popiežiaus Jono Pauliaus II paminklu.
Svarbiausias kelionės tikslas - bendrystė, buvimas kartu, bendri pietūs. Nuoširdus "Ačiū" tau Jolanta už sugebėjimą organizuoti nuostabias keliones, o visiems kelionės dalyviams ir toliau turėti noro kartu saugiai keliauti, pažinti, patirti...

Gerdžiūnų bendruomenės informacija
05 04 03 02