Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

316092680_10210544730331274_6241685726362178416_n.jpg2022-uosius Seimas paskelbė Savanorystės metais. Tai naujas įkvėpimo gūsis savanoriškos veiklos plėtrai, augimui. Paskelbiant Savanorystės metus buvo siekiama dar stipriau paskatinti savanorišką veiklą, kaip viso gyvenimo mokymosi įrankį, bendradarbiavimą tarp nevyriausybinio sektoriaus ir valstybės bei savivaldybės institucijų.
Prieš dešimt metų, 2011 metais, priimtas Savanoriškos veiklos įstatymas, kuris įteisino savanorišką veiklą Lietuvoje, paskatino plėtoti nacionalines ir tarptautines savanoriškos veiklos programas. Dešimtmetį buvo formuojamos savanoriškos veiklos programos, padedančios skatinti piliečių atsakomybę, stiprinti bendruomeninius ryšius, susipažinti su profesine veikla ar ugdyti praktinius įgūdžius.
Lapkričio 18 d. penktadienio popietę Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos nariai skaitlingai rinkosi į konferenciją, skirtą Savanorystės metams paminėti. Šis forumas vyko visada svetingumu pasižyminčiame ir esančiame puikioje pakelėje ,,Tėviškės“ bendruomenės centre Liepalotuose. Konferenciją atidarė rajono meras Edgaras Pillypaitis. Jis pasveikino renginio dalyvius ir pabrėžė tokio išplėstinio susibūrimo svarbą. Visi dalyviai taip pat įdėmiai išklausė VšĮ „Tvari idėja“ direktorės Redos Kneizevičienės pranešimą ,,Kaimo bendruomenė ir savanorystė“. Tai buvo naudingas ir informatyvus pranešimas. Mūsų bičiulė Reda, LR Seimo nario Simono Gentvilo patarėja, gerai žinoma visuomenininkė, puikiai susipažinusi su bendruomenių gyvenimu, aktyviai dalyvaujanti NVO veiklą reglamentuojančių įstatymų priėmime, pateikė daug gerų minčių

Toliau prelegentė Giedrė Šedbarienė, VšĮ „Namai visiems“ direktorė, pristatė nevyriausybinės organizacijos, veikiančios Šakiuose ir teikiančios bendrąsias socialines paslaugas, veiklą. Pagrindinė veikla – nemokamo karšto maisto tiekimas Šakių krašto žmonėms. Organizacija yra įkūrusi vienintelę labdaros valgyklą Šakių mieste, kurioje nuo 2013 metų pagalbą gali gauti visi, kurie susiduria su trumpalaikiais ar ilgalaikiais gyvenimo sunkumais. Tai todėl ji skatina ir pačių bendruomenės narių įsitraukimą į savanorystės veiklas. Organizacijos teikiamos paslaugos: nemokamo karšto maisto dalinimas žmonėms labdaros valgykloje; nemokamo karšto maisto pristatymas į namus; asmeninio asistento paslauga senyvo amžiaus asmenims ir asmenims su negalia; sociokultūrinės paslaugos senyvo amžiaus asmenims ir asmenims su negalia; parama drabužiais, avalyne, baldais ir kitais buityje reikalingais daiktais.
Įstaigos ,,Namai visiems” projektas ,,Senyvo amžiaus asmenų socialinės atskirties mažinimas organizuojant užimtumą dienos centre “ buvo nominuotas ir išrinktas nugalėtoju vienoje kategorijoje iš septynių: ,,Už bendruomeniškumo kūrimą” Europos burės ‒ 2022 LR Finansų ministerijos organizuojamame geriausių ES investicijų projektų apdovanojimuose.
Forume Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenės pirmininkė Onutė Baltrušaitienė pasidalino savanoriškos veiklos apraiškomis Lepšių kraštiečių bendruomenėje, susikūrusioje 2013 m., bet atradusioje labai individualų veiklų kelią. Pradėjo nuo to, kad nuosavose patalpose įrengė bendruomenės namus bei deramai sutvarkė aplinką, sėkmingai subūrė kraštiečius bendrai veiklai. O ta bendra veikla turi itin individualių savo bendravimo bruožų: atkreiptinas dėmesys, kad šios bendruomenės pavadinime yra žodis ,,kraštiečių“. Todėl į savo bendruomenės arbatėles iš visų Lietuvos kraštų visi kraštiečiai pagal galimybes renkasi kiekvieną trečią mėnesio trečiadienį. Kad susitiktų, kad pabendrautų, kad šiltas meilės savo kraštui jausmas gyvas rusentų širdyje. Tuose susitikimuose tikrai bendraujama prie arbatos puodelio, aptariamos būsimos veiklos ir kiti gyvenimo iškelti uždaviniai. Tai labai padeda puoselėti ir saugoti jau susikurtus bendrystės saitus, kuriuos ši bendruomenė ypač vertina. Tačiau bendruomenės pirmininkė kartu pateikė ir labai argumentuotus pastebėjimus, kas trukdo sėkmingam veiklos plėtojimui, kai tai daroma ne visuomeninėse, bet privačiose patalpose, nuosavomis lėšomis. Kaimo bendruomenių veiklos stiprinimo projektinių lėšų negaunama. Ir tie trukdžiai gali būti išspredžiami tik respublikinių įstaigų kabinetuose.
Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė pranešime ,,Žvirgždaičių miestelio bendruomenės spurtas bendruomeninėse veiklose“ papasakojo apie savo, kaip valdžios atstovo, pastangas Žvirgždaičių miestelio bendruomenės atgimimui. Solidžių renginių gausa, miestelio viešųjų erdvių atnaujinimas, pagalba ukrainiečiams, tai dabartinė bendruomenės veiklų kortelė. Šios ir kitos veiklos išjudino Žvirgždaičių visuomenę labiau burtis, ieškoti, atrasti ir aktyvinti savo krašto gyvenimą. Tas bendromis pastangomis nuoširdžai daroma ir duoda gražius savo vaisius.
Visų pranešimuose pagrindinis vaidmuo buvo skiriamas savanoriams ir jų vaidmeniui NVO veikloje. Po pranešimų laukė padėkos, sveikinimai ir apdovanojimai.
Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkei Grinai Šnirpūnienei už ilgametę savanorystę ir už Šakių rajono bendruomenių telkimą bendriems ir prasmingiems darbams įteiktas padėkos raštas nuo Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, o Gotlybiškių bendruomenės centro nariui Vaidui Janulaičiui, Sudargo bendruomenės centro nariui Jurgiui Miliūnui ir Gerdžiūnų bendruomenės centro narei Onutei Rakauskienei įteikti Seimo nario Simono Gentvilo padėkos raštai ir suvenyrai.
Daug gražių ir nuoširdžių žodžių bendruomenės savanoriams išsakė Šakių savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis. Jis dėkojo visiems, kurie kantriai kuria savanorystės tradicijas mūsų rajone ‒ pastebėdami, siūlydami, dalindamiesi. Savivaldybės padėkos skirtos Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenės narei Daivai Pavalkienei, gerdžiūniškei Smiltei Bataitytei, Girėnų BC ir visos BCA finansininkei Nijolei Butkevičienei, Briedžių BC narei Zitai Vinskūnienei, Vito ir Romualdos Jakaičių šeimai iš Kudirkos Naumiesčio.
Paskelbti ir tradicinio fotografijų konkurso „Bendruomeninių veiklų akimirkos“. Jame dalyvavo 8 bendruomenės: Slavikų, Briedžių, Gelgaudiškio, Girėnų, Kudirkos Naumiesčio „Santaka“, Lepšių, Liepalotų, Panovių. Visos buvo apdovanotos naumiestietės Loretos Adomaitienės konditeriniais gaminiais.
Neįsivaizduojamas būtų buvęs bendruomeniečių suėjimas be Liepalotų kaimo kapelos koncerto (vad. R.Skaizgirys). Grojo taip, kad ramiai nusėdėti negalėjo ne tik bendruomenietės, bet ir mūsų meras.
Neskubėjo visi skirstytis, nes prie arbatos puodelio, jaukioje aplinkoje netilo kalbos apie bendruomeninį gyvenimą. Visi dėkojo „Tėviškės“ bendruomenės centro pirmininkei Alvyrai Janavičienei už nuoširdų priėmimą, BCA tarybos narei Irenai Šakėnienei už puikų renginio pravedimą, šauniesiems Liepalotų muzikantams už uždegančias melodijas.
Straipsnio pabaigai labai tinka Mero fb paskyroje įrašas: „Turtingi šypsenų, padėkų, įkvepiančių pavyzdžių, sveikinimų ir apsikabinimų Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos tradicinė metinė konferencija ir savanorystės metų paminėjimas“.

BCA informacija

 

Joomla templates by a4joomla