Spausdinti
Kategorija: Bendruomenių naujienos
Peržiūros: 658

 

bca nominan

7.jpg2021 metai Gerdžiūnų bendruomenei buvo vieni iš veikliausių metų. Įgyvendinome net 4 projektus. Projektą „Gerdžiūnų bendruomenės verslumo ugdymas ir jaunimo įtraukimas į vietos bendruomenės veiklą“ vykdyti pradėjome ypač sudėtingomis sąlygomis, dar karantino metu. Pirmasis projekto etapas „Kūrybinės dirbtuvės vyko nuotoliniu būdu. Čia buvo kuriamas verslumas atsižvelgiant į savo kaimo ypatumus ir galimybes, numatytos verslo rizikos, sėkmės ir ateities planai sėkmės atveju. Ypač gerų idėjų pasiūlė jaunimas. Buvo iškelta mintis, kad galima panaudoti ir vietoje esančią uždarytą nenaudojamą mokyklą verslo tikslams. Vykdydami projektą dalyvavome neformalaus ugdymo išvykstamuosiuose renginiuose, kurių tikslas - pasidalinti, pasisemti gerosios patirties iš Molėtų, Ignalinos, Kėdainių, Kauno, Birštono rajonų verslių bendruomenių. Žingeidumo vedini Gerdžiūnų bendruomenės projekto dalyviai dalyvavo dviejų dienų stovykloje Birštone, kur seminare "Sprendimų priėmimas kuriant verslą. Motyvuojantis bendravimas ir bendradarbiavimas šiuolaikinėje organizacijoje. Kartų teorijos idėjų pritaikymas efektyviai komunikacijai bendruomenėje kurti“ pozityvumu ir naujų minčių įkvėpimu dalinosi charizmatiškoji lektorė Lidija Laurinčiukienė. Kauno rajone dalyvavom kūrybinėse dirbtuvėse, "Sprendimų priėmimas kuriant verslą", naudojant de Bono skrybėlių metodą. Visi kaip vienas projekto dalyviai pritarė minčiai, kad kaime gyventi gera, jeigu tą aplinką puoselėsime patys, kursime grožį. Viena projekto dalyvė parengė lankstinuką projektui įamžinti ir pasidalinti gražiomis akimirkomis.

Norint gerinti bendruomenės viešosios erdvės ir aplinkos kokybę, skatinant bendruomenės narių iniciatyvą parengėme projektą „Talkos organizavimas ir viešųjų erdvių tvarkymas Gerdžiūnų k. Šakių r.“ Šiuo projektu prie Gerdžiūnų tvenkinio suorganizuotos pavasarinės ir rudeninės talkos skatino bendruomenės narių iniciatyvą ir bendruomeniškumą. Įsigijome ir pastatėme lauko treniruoklį. Džiaugiamės sutvarkyta aplinka, kuri pritaikyta bendruomenės poreikiams tenkinti visiems metų laikams.

Gerdžiūnų bendruomenės nariai suprasdami ekologiškos, švarios gamtos svarbą mūsų ateinančioms kartoms pradėjo kurti meną gamtoje. Tuo tikslu įgyvendinome Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą projektą „Land Art Gerdžiūnuose“. Sukūrėme ir papuošėme savo viešąsias erdves gražiomis skulptūromis. Aktyviai rinkosi bendruomeniečiai į kūrybinį procesą. Visi buvo patenkinti bendru kūrybiniu darbu, kuris teikė džiaugsmo akiai ir pasitenkinimo sielai. Žinoma, būtume nesugebėję vieni to padaryti, be šio projekto veiklų moderatorius - Lietuvos floristų asociacijos prezidento Marijaus Gvildžio. Su Marijumi mūsų draugystė užsimezgė nuo 2009 metų ir tebesitęsia iki šių dienų. Menininkas kilęs iš Gerdžiūnų bendruomenės krašto. Džiaugiamės, kad garsūs žmonės sugrįžta į savo gimtą kaimą ir tarsi duoklę atiduoda savo kūrybą, kurios rezultatais mes visi džiaugiamės, didžiuojamės ir priverčiame nors minutei stabtelti į Gerdžiūnų bendruomenę atvykusius svečius ar iš jos kažkada išvykusius kraštiečius.
Gerdžiūnų bendruomenė minėdama 400 metų jubiliejų, siekdama išsaugoti savo unikalumą, nusprendė parengti ir įgyvendinti projektą, kuris leis stiprinti Gerdžiūnų bendruomenės kultūrinį identitetą. Tai Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą projektą „Gerdžiūnų krašto bažnyčių istorija ir atlaidų tradicijos“. Gerdžiūnų bendruomenės nariai nusprendė inicijuoti projektą, kad neišnyktų tos tradicijos ir bendruomenės identitetas, kuris buvo kuriamas ne vieną šimtą metų . Parengėme 3 pranešimus, suorganizavome 3 aukšto meninio lygio atlikėjų koncertus : Paežerėlių Šv. Angelų Sargų bažnyčioje po Šv. Onos atlaido Liudo Mikalausko, Ilguvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčioje po Šv. Izidoriaus atlaido – Onos Kolobovaitės ir Sutkų Švč. M. Marijos Belaisvių Vaduotojos bažnyčioje po Šv. Roko atlaido – Raimundo Baranausko koncertus.
Šventėme Gerdžiūnų 400 metų jubiliejų, kurio metu nuo pat ryto vyko tinklinio varžybos. Mažieji šventės dalyviai šokinėjo ant batuto, juos linksmino animatorė, vyko putų ir muilo burbulų fiesta. Šventės svečiai nepabūgo paskutiniojo vasaros lietučio.
Džiaugiamės, kad mūsų bendruomenė yra „gyva“. Renkamės paminėti ir visas valstybines šventes, vejame žiemą iš savo kiemo ir pasitinkame pavasarį. Laukiame Kalėdų senio atvykstant pas mūsų mažuosius, nepamirštame ir savo vyriausiųjų gyventojų, aplankome linkėdami geresnės sveikatos. Džiaugiamės visais savo krašto gyventojais, kurie gražina Gerdžiūnus visais metų laikais. Džiaugiamės, kurie prisidėjo prie šviesos instaliacijų kūrimo bendruomenės teritorijoje, savo kiemuose, languose bei širdyse...
Rajono bendruomenių centrų asociacija nominavo renginį „Gerdžiūnų kaimo 400 metų jubiliejus“ nominacija „ 2021 metų renginys“.

Jolanta Puidokienė, Gerdžiūnų bendruomenės pirmininkė

6 4 3 1 2 5